Kirsten Nelis helpt ondernemers en managers beter met stress omgaan. Ze heeft daar zelf ervaring mee door een burn-out. In die periode ontdekte ze wat HSP daar mee te maken heeft. In dit interview heeft ze een paar goede tips voor HSO’s om niet ook een burn-out te krijgen.

Wat heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt.

Ik ben nu bezig met een 30 daagse challenge waarvoor ik leuke plaatjes zoek. En toen vond ik een ontzettend grappig plaatje van een dikke man op een yoga mat tussen allemaal slanke dames met de tekst er bij: mijn pose is de dying fatman, en dat vond ik ontzettend grappig. De draak steken met yoga en grappig woorden.

Wie ben je en wat doe?

Ik ben Kirsten, ik ben 33 en mijn missie is om meer stress awareness in de wereld te brengen, en met als doel om mensen bewuster van zichzelf te maken en bewuster gaan leven, en keuzes te maken die echt bij hun passen. Hun hart gaan volgen en meer energie te hebben.
En ik merk dat ik momenteel vooral mannelijke ondernemers aantrek. Ik vind het een leuke doelgroep, maar ik vind het ook leuk om met vrouwen te werken, de leeftijd is zo tussen de 25 en 45. Ze komen voor coaching met name als ze stress ervaren op hun werk.

Zou je kunnen zeggen dat vrouwen minder snel om hulp vragen?

De mannen die nu komen haken aan op mijn eigen verhaal. Ik heb een burn-out gehad, ik ging maar door en door en door. Ik vertel dat vaak en vooral in business clubs waar vooral mannen zijn. En zij herkennen dat. En er zijn ook wel wat vrouwen die dan tegen hun zeggen van ‘kijk je uit’, ‘doe rustig aan’, dus dan hebben ze zoiets van, ik moet iets doen, laten we daar eens over praten.

Zou het kunnen dat de hoogsensitieve vrouw eerder bij de ander ziet dat hij/zij hulp nodig heeft en het daarom wel constateert maar niet zelf erkent?

Ja dat zou heel goed kunnen, ik denk dat hoogsensitieve vrouwen meer met de ander bezig zijn dan met zichzelf, en dat heb ik zelf ook. Dat maakt me ook een hele goede coach. Dus het zou kunnen dat ze minder snel om hulp vragen.

Ten tijde van mijn burn-out, had ik totaal niet door waar ik mee bezig was en wist ik ook niet dat ik hsp was, ik zat vooral in mijn hoofd, dat was voor mijn overlevingsmechanisme, mijn hoofd was mijn beste vriend en dat heeft me heel ver gebracht, maar op een gegeven moment lukte het niet meer om het alleen maar met mijn hoofd te doen, en toen ben ik omgevallen omdat ik mijn gevoel had verwaarloosd. Ik had niet door wat er gebeurde dus om hulp vragen kwam ook helemaal niet bij me op.

Hoe heb je ontdekt dat je hsp bent?

Misschien net voor mijn burn-out of net daarna, ik heb altijd al geweten dat ik anders was, maar ik wist niet wat het was of dat het bestond. De echte wetenschap kwam na mijn burn-out. Ik heb toen ook een boek gelezen: HSP als kracht. En dacht, o ja, dit ben ik. En dat klopte zo ontzettend goed. En daarna ook testen gedaan online. En toen zijn er wel puzzelstukjes op zijn plek gevallen en het besef gekomen dat ik beter op mezelf moest passen.

En nu heb ik ook wel meer het besef van wanneer een gevoel van iemand anders is en niet van mij, en hoe je dat aan diegene kunt teruggeven.
Als ik merk dat ik ergens inschiet, verdriet bijv, ik heb dan ook dat ik het voor die ander wil oplossen, ik word me er vrij snel van bewust dat het niet van mij is. En dan zet ik snel de intentie dat het niet van mij is, en dat ik het aan die persoon teruggeef. Ik zeg dat in mijn hoofd en daar wordt het ook echt ofzo.

Luister de podcast voor een voorbeeld van Kirsten over hoe een vriendin van Kristen zag dat ze iets overgenomen had van een ander.

Zie je hsp in je onderneming als kracht?

Ja sowieso, ik heb een hele sterke intuïtie, ik kan snel aanvoelen of iets klopt of dat iemand in zijn hoofd zit. Ik ben er heel scherp op en ik merk wel dat het veel oplevert voor mijn klanten. Dat is een bewust proces. Ik neem van te voren een moment om even tot mezelf te komen, door te mediteren of door even mijn voeten stevig op de grond te voelen, zodat ik zelf ook niet in mijn hoofd zit, want dat is voor mij ook nog steeds een uitdaging. En vanuit die houding gaat het automatisch, maar ik zet het wel bewust in. Ik tune in op de ander. Ik heb ook wel geleerd om te durven zeggen wat er in me opkomt. En als het niet klopt is het ook niet erg, en soms duurt het even voordat het kwartje valt, dat iemand me dan een week later laat weten dat wat ik toen gezegd had toch wel klopt.

Schrikken mensen daar wel eens van, of schrik je ze af daarmee?

In een sessie zitten mensen daar voor dus dan schrik ik ze er niet mee af, maar in prive kan dat zeker wel. Het gebeurd niet zo heel vaak hoor. Ik had het er met opleidingsgenoten er over dat ik iets tegen hem zei waar hij zelf nog niet aan toe was.

Hoe bevalt het ondernemerschap jou?

Ik vind het helemaal fantastisch. Ik heb mijn draai wel gevonden. Ik ben na mijn burn-out ingestapt bij iemand anders en dat was heel leuk en voelde toen goed, maar ik was aan het bouwen aan haar bedrijf en het onderwerp paste ook niet helemaal bij me. En na een jaar ben ik dat gaan afbouwen om mijn eigen ding in de wereld te zetten, en sinds ik die focus ben gaan leggen en alleen nog maar dit doe, merk ik dat het werkt en gaat stromen. En dat ik mensen tegen kom op een feestje en dat ze dan zeggen dat ze zoveel van me voorbij zien komen en dat het goed gaat. Want ja dat zie je zelf natuurlijk niet als je alleen werkt, maar als anderen dat zeggen is het heel gaaf om te merken.

Merk je dat internet jou helpt in het ondernemerschap?

Ja en nee. Ik moet ontzettend opletten dat ik niet te lang achter de computer zit. Dan ben ik zo lekker bezig omdat ik in de flow ben en dan ben ik ’s avonds nog bezig omdat ik ineens inspiratie heb. En daar kom ik nu achter dat ik met een challenge bezig ben dat ik eigenlijk geen balans heb en beter voor mezelf moet zorgen. Dus ik moet gedurende de dag beter voor mezelf zorgen. En de upside van internet is dat ik heel veel mensen kan bereiken, heel veel content kan maken en dat ik mijn eigen foto’s daarbij kan inzetten en dat al die mensen wat bewuster kunnen worden.

Ben je introvert of extravert?

Dat vind ik een hele moeilijke vraag. haha. Ik denk dat ik een beetje van allebei ben. Ik kan heel erg genieten van op mezelf zijn, maar ook van samen met mensen zijn. Ik vind het heel fijn om naar een feestje te gaan en met vriendinnen dingen te doen. Maar ik heb dan ook weer de ruimte voor mezelf nodig.

1x per 2 weken heb ik ook een businessclub waar ik voorzitter van ben, en dat vind ik echt heel erg leuk om met mensen te praten en mijn dingen te delen en als het dan weer een ochtend heeft geduurd dan vind ik het ook weer heel fijn om naar huis te gaan.

[callout size=”col-12″ title=”HSO Club” description=”Ben jij ook op zoek naar een netwerkclub? Kijk dan even hier.” button_title=”HSO Club” button_link=”http://www.belikeyouare.nl/hso-club” button_size=”normal” button_rounded=”false” button_color=”purple”]

Je maakt zelf foto’s, herken jij je er in dat het fijn is om zelf dingen te creëren, foto’s in dit geval, en dat je doordat je als hsp meer oog voor detail hebt dat ook in je foto’s terugziet?

Ja, toen ik een burn-out kreeg ontdekte ik dat ik fotograferen heel erg leuk vindt. Ik heb toen met de spiegelreflexcamera van mijn moeder op onze vakantie heel veel foto’s gemaakt en toen ontdekte ik ‘dat kan ik gewoon’. En inderdaad het oog voor detail maar ook de sfeer die hoogsensitieven ook oppikken kan ik in beeld vastleggen. En dat vind ik heel leuk om te doen. Ik zie het ook als kunst. Ik heb een aantal jaren geleden zelfs een expositie gedaan in een restaurant hier in de buurt en een aantal dingen verkocht. En daar werd ik ook zo blij van dat mensen teruggaven dat ik een sfeer heb gepakt in een beeld wat iemand dan doet denken aan een situatie in hun leven. En het is voor mij een hele mooie manier om naar buiten te gaan.

Luister het interview voor ons gesprekje over fotografie.

Ben jij iemand die echt heel goed de tijd neemt om dingen goed neer te zetten voordat je iets online zet, of doe je het heel snel en zet je het live voordat het allemaal klaar is?

Een combinatie van allebei. Met die challenge was het zo dat ik het al een tijdje had, en nu had ik het gevoel nu moet ik het doen. Het is een 30 daagse challenge Outshine your stress and relax, met eigen foto’s. Vrij kort van te voren heb ik het bedacht en ik heb wel een contentkalender gemaakt met onderwerpen, en dat geeft me heel veel houvast maar tijdens de challenge wordt alles weer anders. Ik maak de content dus tijdens de challenge en dat is niet op halve kracht. Nee. Ik wil heel graag kwaliteit leveren en dat het er mooi uit ziet. Want als ik er niet tevreden over ben, hoe kunnen andere mensen er dan geïnspireerd over zijn? Misschien ligt mijn lat wel hoog maar daardoor weet ik wel dat ik altijd mooie kwaliteit lever.

Be Like You Are is het concept van waaruit ik werk om HSO’s te helpen hun eigen regels te bepalen in het ondernemerschap. Heb jij nog een tip om je eigen regels te bepalen?

Ik werk met een planning, maar ik wijk er ook heel vaak vanaf. Daardoor kan ik me focussen wat moet er echt gebeuren, maar dat ik mezelf ook de vrijheid wil geven om er vanaf te wijken. Dat als ik inspiratie heb, dat ik ook gewoon met de inspiratie kan meegaan en dingen kan creëren. Soms kan ik voor 4 dagen aan content creëren in 1 dag en soms komt er helemaal niks. En dan neem ik ook gewoon de vrijheid om iets ander te doen.

Wil je weten of Kirsten ook ’s nachts creatieve ingevingen heeft en welke tip ze heeft voor mensen die een burn-out willen voorkomen. Luister het hele interview.

Meer over Kirsten

Je vindt Kirsten via haar site: www.kirstennelis.nl en haar online programma: Beat your burn-out.