Alweer de 14e aflevering van de Be Like You Are Podcast. In interviews die ik met collega ondernemers houd, wil ik graag van ze weten hoe zij het ondernemerschap ervaren als Hoogsensitief Persoon, ik heb hier de term Hoogsensitieve Ondernemer (HSO) voor bedacht.

In dit interview vertelt Karin Bosveld over haar boeken, mediteren en hoe je negatieve gedachtes omzet in positiviteit . Hieronder vind je een weergave van het gesprek, maar voor de volledige ervaring luister je natuurlijk naar de podcast zelf.

Wat heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt?

Nou, wie mij elke dag aan het lachen maakt, dat is mijn hond. Ik heb een hondje van nu bijna tien maanden en daar moet ik elke dag meer dan één keer om lachen. Het is een grappig beest en ze is speels en ondeugend. Dus dat is heel gezellig. Dat heeft ze vandaag ook weer gedaan.

Wil jij zelf even vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Karin Bosveld en ik help als coach en trainer vrouwelijke professionals om hun soul purpose te vinden en te leven. En daarnaast ben ik meditatieleraar en schrijver.

Ik heb inderdaad gezien dat je een aantal boeken hebt geschreven. Waar gaan ze over?

Mijn boeken zijn samen te vatten als vrolijke, licht spirituele zelfhulpboeken. In alles wat ik doe zijn mindfulness en meditatie altijd wel belangrijke elementen. Het gaat voor mij allemaal om persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en dat begint wat mij betreft met aandacht. Aandacht kun je heel goed leren richten, daar kun je heel veel over te weten komen, als je gaat mediteren. Dus dat vind je in mijn boeken ook terug.

Doe jij dat mediteren zelf al lang?

Ja, nu een jaar of tien. Eigenlijk al iets langer, maar echt gestructureerd zeg maar en met een beetje verstand van zaken, een jaar of tien.

Ik ben daar dus helemaal niet gestructureerd in, maar ik vind het wel heel lekker om te doen.

Ja. En soms is het ook helemaal niet lekker, want meditatie kan ook heel confronterend zijn. Juist als je onrustig bent kun je denken: ik ga mediteren, want dan word ik rustig. En soms gebeurt dat dan niet, dan word je alleen maar nog bewuster hoe onrustig je bent. Ik ben op een gegeven moment echt naar een zen school gegaan en zo, omdat ik dacht: volgens mij doe ik maar wat en ik wil er toch eens wat meer van weten. En toen heb ik wel gemerkt dat als je echt goed begeleid wordt  je gaat begrijpen waar het nou eigenlijk om draait, mijn leven is er echt door veranderd.

Ja? In welke zin?

Ik heb een soort basisrust in mezelf gevonden, en vertrouwen. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook, maar het is ook wel eens weg hoor, het is echt niet een permanente staat van zijn, maar het heeft echt een soort bodem onder mijn leven gelegd. Zo voelt dat.

“Door meditatie heb ik een soort van basisrust en vertrouwen gekregen. Dat is niet een permanente staat van zijn, maar het heeft een soort van bodem onder mijn leven gelegd”

Ik vraag er meteen een beetje op door, want als je hoog sensitief bent, dan is er vaak een soort chaosexplosie in je hoofd. En van mediteren weet ik inderdaad dat het soms wel echt goed kan helpen om dat allemaal uit je hoofd weg te bannen voor even. Hoe werkt dat voor jou? Dat hoog sensitief zijn en dat mediteren, denk je dat je dat doet omdat je hoog sensitief bent?

Ja, het is natuurlijk altijd lastig om een kip en een ei uit elkaar te halen. Ik ga eigenlijk niet zo nadrukkelijk met dat label ‘hoog sensitief’ door het leven en ik weet ook niet precies waar hoog sensitief op houdt en introvert begint. Maar ik ben inderdaad wel echt iemand die heel intensief met haar binnenwereld bezig is zeg maar. Ik heb niet zozeer een chaos in mijn hoofd, maar ik zat altijd wel heel erg in mijn hoofd. Ik kon daar heel erg gevangen zitten. En daar werd ik vaak niet vrolijk van. Dus daar heeft het mij vooral heel erg bij geholpen. Ik was ook echt een hoofdpijnpatiënt, ik had echt zware migraineaanvallen, mijn hele jeugd tot wel aan mijn dertigste of zo. Dat had heel erg daar mee te maken, dat ik zo in mijn hoofd leefde en het daar allemaal zo zwaar maakte. Mede door te gaan mediteren heb ik heel erg geleerd om dat allemaal wat los te kunnen laten, om te kunnen zakken, om het lijf beter te voelen en om die gedachten een beetje te laten waaien. Ook om meer dat gevoel van vertrouwen in het leven te ervaren. Dat is meer een staat van zijn. Dus daar heeft het mij enorm bij geholpen, om dat hoofd wat leger te laten zijn.

Is dat ook iets wat je aan jouw klanten leert?

Ja, zeker. Ik doe dat in de vorm van trainingen, die ik echt specifiek hier op richt. Maar als ik individueel met mensen werk, dan geef ik ze hier ook altijd iets van mee, omdat ik echt merk dat het de toverformule is om een heleboel geworstel een beetje los te maken.

Ja, dat snap ik wel. Met welke klachten komen mensen naar jou toe?

Dat is heel uiteenlopend. Met name in de trainingen kan het soms fysiek zijn. Soms zijn het vage klachten, maar dan heeft het te maken met onrust of slecht slapen, veel piekeren. Ook wel mensen die net als ik vroeger zo heel erg in hun hoofd zitten en die het gevoel hebben van: nou, dat moet echt anders kunnen, dat moet leuker kunnen. Of mensen die echt voelen van: mijn leven gaat zijn gangetje, maar ik geniet er niet echt van. Het is allemaal zo moeizaam, het is een geworstel. Soms mensen die echt tegen een bepaald patroon in hun leven aan lopen, bijvoorbeeld op hun werk, dat ze steeds dezelfde soort conflicten hebben of dat ze aldoor maar een bepaalde baas tegen komen die aan een bepaalde omschrijving voldoet, waardoor ze beginnen te denken van: misschien heeft het toch ook iets met mij te maken. Of soms omdat ze het leven maar beangstigend vinden, niet echt voluit kunnen gaan, omdat ze heel veel last van angst hebben, angst om het fout te doen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst dat het allemaal hopeloos mis loopt. En zo kun je gespannen en niet echt lekker door het leven gaan en dan op een gegeven moment het gevoel krijgen van: dat moet toch anders kunnen. En dat kan ook anders.

Je zegt net dat je hoog sensitiviteit niet als label hebt, maar ik kan me wel voorstellen dat je enigszins weet welke eigenschappen er bij horen, zoals kunnen invoelen in je klanten bijvoorbeeld. Heb je daar voordeel van?

Ja, dat ik zeg dat ik het niet als label gebruik is meer dat ik daar niet aan hecht, maar het heeft mij wel degelijk ontzettend opgelucht toen ik dat boek van Elaine Aron las, omdat ik daardoor in één keer wel mezelf snapte. Ik herkende zoveel kenmerken, dat ik dacht: het is gewoon een bepaald persoonlijkheidstype en ik hoef helemaal niet meer ingewikkeld te doen en te proberen om het anders te krijgen. Dus wat dat betreft heb ik er wel heel veel aan gehad dat het label bestaat zeg maar. Maar het is meer dat ik het zelf niet zo als affiche gebruik of zo. Maar bepaalde eigenschappen helpen mij zeker wel in het werken met klanten, omdat ik merk inderdaad dat ik ze heel goed aan voel. Doordat ik wat rustiger en zelf wat meer naar binnen gekeerd ben, ervaren klanten dat ook als heel ruimtelijk. Ze krijgen heel veel ruimte van mij om er te zijn, om zichzelf te zijn. Ze voelen zichzelf heel erg gezien. En ik kan vaak heel goed verwoorden wat er in ze om gaat, terwijl ze dat zelf nog amper kunnen. En dat is voor heel veel mensen een ontzettende opluchting.

“Ik ben wat rustiger en zelf wat meer naar binnen gekeerd en ik kan heel goed verwoorden wat er in ze om gaat, terwijl ze dat zelf nog amper kunnen”

Dat je gewoon bijna al met een oplossing komt, voordat het probleem geformuleerd is.

Ja. Als iemand aan het vertellen is, dan zie ik al van alles en dan heb ik al allerlei formuleringen klaar. En dat kan enorm veel ruimte geven. Als je zelf denkt van: ik zit in een soort luwe, of in een soort moeras te waden. Dat iemand dan in één keer met een paar woorden helderheid kan scheppen, dat is heel fijn. En dat is dus echt wel een eigenschap waar ik veel aan heb in mijn werk.

En hoe bevalt jou het ondernemerschap in zijn algemeenheid?

Ik vind het geweldig en ik vind het ook heel spannend en soms ook heel moeilijk. Wat ik vooral heel moeilijk vind is dat ik alle functies in mijn bedrijf vervul en dat zijn gewoon heel veel rollen. En de ene ligt me beter dan de andere. En ook om dat goed naast elkaar te laten bestaan, om voldoende ruimte voor alles te creëren, dat vind ik soms nog wel een uitdaging. Maar de vrijheid die het mij geeft, die is echt onbetaalbaar. Daar doe ik het voor.

“Wat ik vooral heel moeilijk vind aan ondernemen, is dat ik alle functies in mijn bedrijf vervul en dat zijn gewoon heel veel rollen. En de ene ligt me beter dan de andere”

Heb jij in loondienst gewerkt?

Ja, heel lang.

Dan weet je vast het verschil goed aan te duiden.

Ja. Ik heb lang in loondienst gewerkt en ook een tijd niet en toen weer een tijd wel. En nu heb ik mezelf echt beloofd dat dat nooit meer hoeft. Ik vind het eigenlijk heel erg moeilijk om in organisaties te werken. Het woord ‘vrijheid’, dat is waar het om draait. En dat heb je gewoon niet in een organisatie. Dat iemand anders bepaalt hoe laat jij waar moet zijn en met wie en hoe lang en wat je daar dan moet doen, ik vind dat heel lastig om mij daar naar te voegen. Ik kan het wel, ik heb het ook wel gedaan, maar ik word er ontzettend moe van. Ik ben dan echt heel erg moe aan het einde van de dag en dat gaat dan steeds meer tegen staan en dat heb ik nu niet meer.

 

Laatst sprak ik iemand, die zei: de vrijheid in het zelf ontwikkelen van je eigen ideeën is ook heel fijn. Heb jij dat ook?

Ja, absoluut. Dat je gewoon echt helemaal zelf mag zeggen met wie je graag wilt werken en waar aan dan. En dat ik gewoon een idee inderdaad kan hebben, ’s morgens bij het opstaan en dat ik er gelijk aan kan beginnen. Zoals jij met deze interviews, je bedenkt het en je kunt het gewoon gaan doen. Je hoeft aan niemand te vragen: heb ik daar tijd voor? hoeveel uren krijg ik daar voor? Allemaal dat soort geneuzel. Je kunt gewoon gelijk aan de slag. En omdat jij het leuk vindt om te doen, vind je ook gelijk mensen die het ook leuk vinden en dat resoneert dan bij bepaalde mensen. Daar word je blij van, dus dan heb je amper het gevoel dat je aan het werk bent.

Ja, precies. Wat ik ook wel ervaar is dat het ook soms wel lastig is om te ondernemen, vooral om je niet te laten afleiden door wat anderen doen. Hoe ga jij daar mee om?

Bedoel je afleiden dat het je stemming ook beïnvloedt, dat je je ongerust gaat maken en zo?

Ja, precies, dat het niet goed genoeg is.

Ja, een ander is al veel verder en die is veel succesvoller. Dat ken ik zeker. Ik krijg dat in de gaten bij mezelf omdat ik me niet prettig voel. En op het moment dat ik me niet prettig voel, ben ik zelf iets onhandigs aan het doen. Dus dan moet ik even stil staan van: wat is dit? Wat is er gaande? Het klinkt misschien een beetje flauw, maar dat is dan een moment waarop ik kan gaan mediteren, om eventjes uit dat hoofd te zakken en helderheid weer te scheppen en te kijken wat ik mezelf allemaal aan het wijsmaken ben. Want dat is het, je bent dan aan het geloven in je eigen angstgedachtes en dat is gewoon niet slim.

Wat ik ook wel eens doe is er even over gaan schrijven. Dan laat ik eerst mijn angstige zelf even klagen van: oh, ik kan het niet. Dan mag ik dat allemaal opschrijven en als dat er allemaal uit is, dan komt zeg maar de wijzere stem en daar heb je dan meer aan. Dus dan kan ik een beroep doen op mijn wijzere zelf, om weer te zien van: oh, wacht even, zo zit het, ik ben precies waar ik wezen moet en het is ook niet slim om die vergelijking te maken, daar heb je helemaal niks aan.

Precies, het brengt je eigenlijk alleen maar verder van je pad.

Ja. Dat hebben we allemaal, dat angstige bewustzijn zeg maar. Dat denkt altijd in tekorten, dus: ik schiet tekort, er is tekort. Dus als die al succesvol is, kan ik het niet meer zijn. Alsof er maar plaats is voor één of twee en niet voor jou, maar dat is onzin. Er is plaats voor ons allemaal.

Zeker als je startend bent of je zit nog in loondienst en je denkt er aan om te gaan ondernemen, ik denk dat dat dan wel iets wat je kan tegen houden.

Ja.

En wat je dan ook echt in de weg gaat zitten om jouw briljante ding te doen.

Klopt. Dat je denkt van: oh, er zijn er al vijftig, of honderd. Of als je globaal gaat kijken misschien wel vijfhonderdduizend en daar pas ik niet meer bij. Ik sta nog maar aan het begin en er zijn veel betere. En dat is allemaal waar, dat die vijfhonderdduizend er zijn en dat er veel betere zijn, maar dat neemt niet weg dat jij dat ook gewoon kan gaan doen. En dat jij gewoon je eigen ruimte kan innemen en je eigen klantenkring kan gaan creëren en het helemaal voor jezelf leuk kan maken.

[callout size=”col-12″ description=”Wil jij je eigen ruimte innemen en je eigen toffe enthousiaste klantenkring opbouwen? Probeer de HSO club 14 dagen gratis en ervaar zelf hoe jij jouw superpowers kunt gebruiken.” button_title=”Join the Club” button_link=”http://www.belikeyouare.nl/hso-club” button_size=”normal” button_rounded=”false” button_color=”purple”]

Heb je nog een gouden tip om die gedachtes uit te bannen en echt voor je eigen ding te gaan?

Het laatste wat je moet doen is die gedachtes proberen weg te drukken of te onderdrukken. Dat is altijd bij vervelende gedachtes, die mogen weg. Dit moet ik niet denken, dit moet ik niet denken. En dat werkt contraproductief, want dan blijven ze. Dus alles waar je je tegen verzet, dat blijft of dat krijgt dan aandacht van je waardoor het nog groter wordt. Wat ik net zei, wat mij dan soms helpt is om het gewoon allemaal op te schrijven. Alsof je tegen iemand heel erg mag gaan klagen, maar dat doe je dan op papier of in een documentje op de computer. Al die zeurgedachtes gooi je er dan allemaal uit en dan staat het daar, dan is het uit je hoofd. Wat ik zeg, bij mij werkt mediteren soms ook. Maar schrijven kan ook heel goed. En je kunt ook jezelf vervolgens opdragen om vijf minuten alleen maar positieve dingen daar over op te schrijven, om allemaal argumenten aan te voeren waarom je wel goed bent of waarom er wel vraag naar jou is. Dan dwing je jezelf om daar mee bezig te zijn.

Ja, waardoor alle andere positieve gedachtes gaan groeien.

Ja. Want als je je daar op richt, dan blijkt dat er ook te zijn, die overtuiging kun je ook bij jezelf naar boven halen. En dat is wat je te doen staat. Je moet zeg maar de bloemen water geven en niet het onkruid.

BeLikeYouAre is een concept wat ik heb bedacht om andere hoog sensitieve ondernemers te helpen zichzelf te zijn, vooral in het ondernemerschap. Wat jij ook zei, in loondienst worden we zo in een keurslijf gedrukt waar we niet in passen. En ik merkte ook dat toen ik vertelde dat ik wilde gaan ondernemen, ik allerlei dingen naar mijn hoofd kreeg als: jij bent geen ondernemer, je bent te lief, je hebt een groot netwerk nodig, dat soort dingen. Ik wil juist leren aan ondernemers dat dat niet hoeft en dat je je eigen methode kunt gebruiken. Kun jij één ding noemen bij jezelf en jouw manier van ondernemen waardoor jij gelukkiger wordt als ondernemer, maar die niet zeg maar traditioneel bij ondernemen hoort?

Wat je inderdaad altijd hoort is: je moet een groot netwerk hebben en dus moet je naar netwerkevents. En ik vind dat echt verschrikkelijk. Dat kost mij veel meer energie dan dat het mij oplevert en ik voel me daar bijna altijd ongelukkig. Ik doe het heel af en toe, als ik echt meteen een ja-gevoel bij iets heb. Als ik denk: dat lijkt me leuk, dan schrijf ik me snel in voordat het gevoel over gaat. En dan denk ik op de dag zelf alsnog: waarom heb ik dit gedaan? Wat doe ik mezelf toch aan? En dan moet ik er ook echt zijn om te zien van: ja, het is ook inderdaad best leuk en ik kan dit ook eigenlijk best. Ik zie er altijd vreselijk tegenop. Dus doe ik dat heel weinig, congressen en zo.

En hoe los je dat dan op, dat je daar de mensen dan niet spreekt?

Ik doe veel meer online. Ik heb heel veel mensen gewoon online leren kennen. En ik merk dat dat ook prima werkt. Kijk, als jij geen offline netwerker bent, dan is het dus ook helemaal geen garantie dat daar zijn, jou klanten op gaat leveren. En dan moet je weer allemaal naar van die cursussen en zo en dan voel je je daar weer ongelukkig. Ik begin daar gewoon niet aan. Iets anders wat ik ook heel vervelend vind en waar je ook allemaal trainingen voor hebt en daarvan denk ik ook: laat mij met rust, ik hou niet van onverwachte telefoontjes. Ik vind het vreselijk als iemand zomaar belt.

Dus ik geef mensen mijn telefoonnummer in principe niet. Dan moeten ze mij maar mailen. En als ik wel met iemand wil telefoneren, dan doe ik dat alleen maar als dat ingepland is.

Ja, wat een goede ook inderdaad. Ik herken dat ook, dat je je zo overvallen kunt voelen.

Ja, dat vind ik echt afschuwelijk. Ik vind dat zo naar. Ik doe mezelf daar geen lol mee en dus waarschijnlijk die ander ook niet, want die merkt dat aan mij dat ik er niet echt op zit te wachten.

Dus mijn telefoon gaat altijd op voicemail. Als ik opneem weet je ook zeker dat je mij niet lastig valt. Anders neem ik gewoon niet op.

Maar goed, dat doet iedereen op zijn eigen manier. Mensen die mij kennen weten het wel, maar sommige mensen vinden het wel enig, dus die blijven het toch proberen.

Karin bewaakt haar grenzen: “Als ik opneem weet je ook zeker dat je mij niet lastig valt. Anders neem ik gewoon niet op.” Doe jij dat ook?

Ja, ik ben persoonlijk ook heel erg blij met Skype, want dan kun je elkaar ook zien.

Ja, klopt. En Skypen kun je eigenlijk niet onverwacht, daar moet je altijd even contact over hebben. En dan vind ik het prima. Als ik me dan heb voor kunnen bereiden, zoals nu, dat ik weet van zo en zo laat, dan zorg ik dat ik gegeten heb en dan zorg ik dat ik lekker zit. Dan vind ik het helemaal geen probleem. Maar zomaar, terwijl ik met iets heel anders bezig ben, dat vind ik verschrikkelijk.

Ja, mee eens. Wil jij de luisteraars nog iets mee geven over ondernemen of over wat jij doet?

Weet je wat ik heel belangrijk vind en vooral voor hoog sensitieve en introverte ondernemers? Dit is iets waar ik zelf mee geworsteld heb. Ik dacht heel lang dat er iets mis was met mij. Vandaar dat ik het zo ontzettend fijn vond dat dat boek van Elaine Aron op een gegeven moment op de markt kwam in Nederland, dat ik meer over introversie ging lezen en dat ik in één keer snapte van: ja, zo ben ik gewoon en daar is helemaal niks mis mee. Je moet vandaag stoppen met proberen om anders te zijn. Sterker nog, dan pas kun je succesvol zijn. En ik denk ook dat hoog sensitieve en introverte ondernemers als geen ander, of zij het zich nou bewust zijn of niet, maar dan weten ze het onbewust, dat je je bedrijf bent. Jouw ziel is de ziel van je bedrijf. Dus wat je te doen hebt is ongelooflijk trouw zijn aan je eigen ziel, aan je eigen zielsmissie. En dan word jouw bedrijf precies zoals je het hebben wilt.

Ik vind het prachtig dat jouw bedrijf ‘BeLikeYouAre’ heet, omdat ik denk van: ja, dat is precies waar het om draait, je moet daar alle ruimte aan geven.

Meer over Karin

Je vindt Karin hier: www.karinbosveld.com