Wat heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt?

Allereerst Bianca, vind ik het heel erg leuk dat jij mij interviewt en dat ik iets mag vertellen over hoogsensitiviteit en ondernemen. Vanmorgen heb ik gelachen bij een netwerkbijeenkomst. Het was een soort jaarvergadering. We hebben daarin het programma voor dit jaar vastgesteld, welke activiteiten we dan gaan doen. We waren aan het brainstormen. En van het een komt het ander. Dan is het wel heel erg leuk om te lachen.

Daar hebben we dan ook wel om gelachen. Ik vind sowieso heel belangrijk. Ook in mijn coaching. Dat ik er af en toe een flinke portie humor ingooi om het wat luchtiger te maken.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Edith Helwegen, ben 43 jaar en zeven jaar geleden heb ik Serenity coaching opgericht. Ik help startende ondernemers, met name coaches, trainers en therapeuten, om flinke stappen te zetten op persoonlijk en zakelijk vlak. Wat ik doe is hun diepste verlangens helpen te ontdekken. Vanuit die diepste verlangens kun je heel bewust en krachtige keuzes maken. Zodat je moeiteloos kunt leven en ondernemen. Moeiteloos vind ik belangrijk. Het hoeft niet moeilijk en lastig te zijn. Maar vooral moeiteloos en leuk.

Wat is voor jou moeiteloos?

Moeiteloos is dat het vanzelf gaat. Dat je er niet zo aan hoef te trekken. Wat ik vaak hoor van klanten is dat ze zo moeten trekken aan nieuwe klanten of aan klantenstroom. Dat is niet nodig als jij heel goed naar jezelf luistert. Naar wat jij heel leuk vindt om te doen. Wat er goed voelt. En het vanuit je passie doet. Dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Dan komt dat moeiteloos wel vanzelf.

[callout size=”col-12″ description=”Wil jij ook moeiteloos ondernemen? Probeer de HSO club 14 dagen gratis en ervaar zelf hoe jij jouw superpowers kunt gebruiken.” button_title=”Join the Club” button_link=”http://www.belikeyouare.nl/hso-club” button_size=”normal” button_rounded=”false” button_color=”purple”]

Hoe kun je als startende therapeut of coach daarin je weg vinden?

Als je die diepste verlangens helder hebt. Verlangens van vrijheid of energie of overvloed. Als je je daarop richt en de dingen doet die daarbij horen, dan lukt dat beter dan wanneer je de hele tijd denkt aan dat je klanten moet krijgen omdat je aan het einde van de maand je rekeningen moet betalen. Of dat je maar twee klanten hebt en dat is ook niks. Daardoor haal je jezelf omlaag waardoor je een soort blokkade opzet. Als jij je verbindt met je doelgroep en die energie en passie daarin laat zien, trek je die klanten veel makkelijker aan. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je zelf het vertrouwen hebt dat het gaat lukken. En dat je jezelf op waarde schat. Ik merk wel dat veel coaches die net hun opleiding gedaan hebben een eigen coachpraktijk op willen richten, maar willen eerst nog allerlei workshops doen omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. Wat ik altijd zeg: Je bent altijd een stapje verder dan de klanten die je krijgt. Mensen die verder zijn dan jij worden geen klanten van jou. Jij weet altijd meer en vertrouw daarop. Jij hebt die waarde om die mensen te helpen.

Ik herken dat heel erg dat je jezelf niet op waarde kunt schatten. Dat is ook wel iets voor hoogsensitieve mensen?

Ik denk wel dat ze daar iets meer moeite mee hebben om zichzelf op waarde te schatten. Wat ik wel zie en zelf ook merk is dat je vanuit je intuïtie al een heleboel weet. Je voelt aan waar die ander mee zit of waar die ander naar op zoek is. De uitdaging is om mijn klanten toch dat pad te laten lopen en niet al met mijn aanpak klaar te staan.

Om elke keer weer open te staan voor de klant die je voor je hebt en elke keer een apart stuk te lopen?

Je kunt ze niet behoeden voor alle dingen die wat minder gaan. Je kunt het wel wat makkelijker maken. Die diepe dalen die ik heb gehad hoeven anderen niet te lopen. Maar dalen zullen het wel zijn. De kunst is om de ander ook los te laten daarin en hun eigen pad daarin te laten volgen.

Jij bent hoogsensitief. Wat betekent dat voor jou?

Ik ontdekte pas dat ik hoogsensitief was toen ik de opleiding tot Counselor Coach aan het volgen was. Dat is nu zo’n negen tot tien jaar geleden. Dat anderen mij daarop wezen. Ik had iets van: Ik ben wat? Ik kreeg een boekje mee van iemand en heb die dag erna op internet gegoogled over hoogsensitiviteit en alle testjes die op internet te vinden waren heb ik ingevuld. Er kwam toch wel uit dat ik hoogsensitief was. Er vielen toen ook heel veel kwartjes of puzzelstukjes op hun plaats. Ik vond mijzelf altijd raar. Dan denk ik: Waarom wil ik daar niet naartoe? Of waarom ben ik zo agressief of geïrriteerd als ik vijf dagen carnaval vier? Of waarom loop ik, tijdens het carnaval vieren, halverwege naar buiten of naar het toilet? Blijf daar gewoon even zitten. Ik vond mijzelf daarin zo raar. Toen ik dat wist dacht ik: het is eigenlijk heel erg logisch dat ik dat gedaan heb. Gewoon om mijzelf te beschermen op dat moment. Ik kon mijzelf daarin meer plaatsen en mijzelf meer accepteren zoals ik was. In het begin ben ik daar heel veel mee bezig geweest. Veel boeken over gelezen. Ook om te kijken hoe je het als kracht ik kunt zetten en het niet als last hervinden. Veel mensen vinden het lastig en niet fijn. Ik heb het boek van Caroline Bont gelezen. Het heet “De kracht van hoogsensitiviteit”. Daarin vond ik wel goede tips om het echt tot je kracht te maken. We hadden het er net al over, ik ben er niet meer zo mee bezig voor mezelf omdat ik het als kracht kan inzetten. Natuurlijk trek ik hoogsensitieve klanten aan. Dat vind ik dan wel weer heel leuk. Die hebben het of nog niet ontdekt of zeggen wel: ‘Ik ben wel sensitief maar wat moet ik daarmee?’ In mijn coaching zal ik daar wel aandacht aan besteden. De balans werk-privé is wel belangrijk voor hoogsensitieve mensen.

Je zei: het is een kracht. Welke eigenschappen vind jij fijn aan hoogsensitief zijn en zet je ook in in je bedrijf?

Mijn intuïtie. Alhoewel ik dat nog meer wil kunnen leren inzetten. Ik voel wel aan hoe iemand zich voelt. Of iemand lekker in zijn vel zit of niet. Wat vroeger mijn valkuil was, toen ik het nog niet wist, is dat ik daar meteen op afstapte en merkte dat het niet goed ging met iemand. Ik voelde me een soort redder om iemand wel weer lekker in zijn vel te laten zitten. Nu kan ik dat met vragen stellen: ‘Hoe gaat het met je? Of gaat het goed?’ In plaats van al meteen te zeggen: ‘Ik zie dat het niet goed met je gaat.’ Ik laat het open en ik laat de ander het vertellen. Misschien wil die ander het helemaal niet vertellen. Dat geldt voor klanten maar ook voor mensen in je omgeving. Mensen willen niet altijd vertellen dat het niet goed gaat. Ook al zie ik dat, ik hoef er niks mee. Dat kost mij veel minder energie. Ik dacht vroeger: Ik moet diegene helpen want die zit niet lekker in zijn vel.

Nu kun je dat loslaten?

Ik kan het nu loslaten. Als de ander vraagt of aangeeft: ‘Ik zit niet lekker in mijn vel, kun je me daarmee helpen, dan kan ik daarmee helpen. Ik bied het niet meer zelf aan. Wat ik ook merk aan mijn sensitiviteit of intuïtie is dat wanneer ik mensen ontmoet bij een netwerkbijeenkomst dat ik niet alleen een klik heb, maar ook meteen in de gaten heb of het iets oplevert. Ik had toen ik pas startte heel veel netwerkgesprekken gehad. Ben veel naar netwerkbijeenkomsten geweest. Als ik een afspraak maakte begon het de dag ervoor al een beetje te kriebelen. ‘Dit voelt niet goed’ en ‘Ik ben moe, ik heb er geen zin in.’ Dan merkte ik achteraf, na dat gesprek, het heeft mij niks opgeleverd en ik kom hartstikke leeg thuis. Als ik dat nu merk bel ik die afspraak af. Want dan gaat het niks worden ook niet in de toekomst. Ik hoef er niks van te verwachten. Er zal geen samenwerking uit voortvloeien in de zin van dat je elkaar klanten toewijst of iets met elkaar gaat doen. Op zakelijk vlak dan. Dat voel ik heel goed aan.

Ik vind het interessant wat je zegt. Je voelt het niet alleen heel goed aan. Ik denk dat veel hoogsensitieve mensen dat goed aanvoelen. Maar je doet er ook iets mee. Dat is iets wat nog niet iedereen kan omdat je ook heel erg aan het pleasen bent.

Precies, dat had ik ook in het begin. Ik dacht: ‘Ik kan het toch niet maken om het af te zeggen’ of ‘Ik kan het toch niet maken om daar niet naartoe te gaan want dadelijk is het wel wat en dan mis ik iets en dan mis ik een lead of klanten of opdrachten.’ Het is mijn ervaring dat het mij niks oplevert. Ik heb zoveel netwerkgesprekken, ik ga het gewoon uitproberen. Of het wel of niks wordt. Het kwam iedere keer uit. Ik heb nooit meer iets van die mensen gehoord. Als je wel iets met elkaar kunt dat je toch wel weer op elkaars pad komt. Daar vertrouw ik op. Voor mij werkt het goed om die beslissing te maken. Ik heb het uitgeprobeerd. Het klopt voor mijn gevoel. Ik kan daar op vertrouwen. Dat heb ik geleerd door die ervaring. Nu kan ik daar heel kort en krachtig over zijn. Vanmorgen werd er hulp gevraag over een of ander project. Normaal had ik mijn vinger al opgestoken want het ging over gezondheid. Dat vind ik heel interessant en belangrijk. Maar het voelde niet goed. Dus ik doe het niet.

Goed voor mezelf zorgen, die balans goed houden voor mezelf. Eigenlijk alleen maar kiezen voor de dingen die ik echt heel erg leuk vindt.

Dat is ook meteen een tip voor alle lezers. Want dat is denk ik ook de belangrijkste methode om die balans te houden. Doen wat je leuk vindt. Wat goed bij je past en te luisteren naar dat gevoel wanneer het zegt: ‘Niet doen.’

Je mag echt op die intuïtie vertrouwen. Daardoor kun je veel beter dingen schiften. Dat is op zakelijk vlak. Maar dat geldt ook voor je privé. Als jij denkt: Die persoon zuigt mij leeg als ik thuiskom, ik ben helemaal leeg’, dan klopt de verhouding niet. Dat kan best zo zijn dat het zo is. Maar als dat keer op keer is, dan klopt het niet. Dan moet je voor jezelf kiezen om iets met die relatie te doen of te veranderen. Of afscheid van elkaar te nemen.

Wat ik ook interessant vind is dat jij wel naar netwerkbijeenkomsten gaat.

Ik hoorde in de andere interviews dat iedereen daar een hekel aan heeft. Ik vind het gewoon keileuk om te doen. Voor mij is het een uitje. Ik kan daar helemaal mezelf zijn. Ik kies wel heel bewust voor netwerkbijeenkomsten die bij mij passen en waar ik een goed gesprek kan voeren met mensen. Alleen maar iemand vragen wat iemand doet en wie hij is of om visitekaartjes uit te wisselen, dat past niet bij me. Ik luister heel graag naar de ander en ben heel nieuwsgierig naar de ander dus ik wil heel erg veel van de ander weten. Mijn valkuil is dat ik altijd te weinig over mezelf vertel. Dan ben ik zo met die ander bezig omdat ik dat heel interessant vind, dat ik mezelf vergeet. Dan zegt die ander: ‘Ik ga even met iemand anders praten’ of ‘het is tijd om naar huis te gaan.’ Dan heb ik niks over mezelf kunnen vertellen, of te weinig. Dat is iets waar ik op moet letten. Ik zoek wel netwerkbijeenkomsten waar wat meer diepgang is.

Hoe vind je die?

Door overal naartoe te gaan en te kijken. Overal uitproberen. Inspiratie vind ik belangrijk. Verbinden met elkaar. Dat je daarna ook nog afspraken met mensen kunt maken. 19 April houd ik een starterscafé voor coaches, therapeuten en trainers. Juist om te verbinden met elkaar en elkaar beter te leren kennen. Ik vind dat heel belangrijk in die bijeenkomsten. Het zijn bijeenkomsten voor mensen die net gestart zijn of denken te starten tot drie jaar ondernemen. Die lopen nog tegen allerlei dingen aan. Ik vind het heel leuk om hen te inspireren. Niet alleen mezelf maar ik geef anderen ook een podium om iets over zichzelf te vertellen. Daarin vind ik de verbinding en inspiratie zo belangrijk. Dat het niet alleen maar gaat om kaartjes uit te delen. Ik kan er overprikkeld van raken en wat ik doe na zo’n netwerkbijeenkomst is douchen. Meestal is het ’s avonds. Ik merk dat ik heel onrustig slaap als ik dat niet doe. Meestal stap ik onder de douche. Spoel alle prikkels van me af. Dan kan ik veel rustiger slapen. Anders komt iedereen nog een keer ’s nachts in mijn hoofd langs. Mijn slaap is voor mij heel belangrijk. Ik zorg daarin ook goed voor mezelf dat ik die slaap ook wel krijg.

Wat een goede tip. Zo had ik het nog nooit bekeken, om te gaan douchen. Ook die prikkels van je af te laten spoelen.

Ik was vorige week op een bijeenkomst. Een soort workshop. Daar hadden we het over energie van anderen toelaten. Om te mogen ontvangen. Wat heel veel hoogsensitieve mensen doen is, dat is ook een oefening die op internet staan, heb ik ook altijd zelf gedaan en mijn klanten geleerd, om een soort vel over je heen te trekken en zeggen: ik laat alleen de energie toe die voor mij bestemd is. Dat je al die andere energie niet opneemt. Maar ik merkte de laatste tijd ook dat het niet meer bij mij paste. Ik kwam er niet meer zo mee weg. In die workshop werd gezegd: ‘Maak je energie. Adem is, ga lekker zitten, voel de energie in je lijf en maak je groter, groter dan jezelf. Groter dan de ruimte waar je in zit, groter dan de stad waar je bent of het dorp waar je bent. Groter dan Nederland, maak die energie zo groot als de wereld of de aarde.’ Dan maakt het niet zoveel uit als je al die energie opneemt. De meeste energie komt naast je terecht. Dat ben ik nu aan het oefenen. Op zich is dat best een goede oefening. Maar dat douchen blijf ik doen.

Netwerken is dus niet iets wat jij vervelend vindt wat andere hoogsensitieven wel vervelend vinden aan ondernemen. Wat is voor jou lastig?

Daar moet ik even over nadenken. Wat vind ik lastig? Ik zou het zo niet weten. Het lastige is, is wanneer je toch overprikkeld raakt. Dat vind ik toch nog wel lastig.

Waardoor raak jij overprikkeld?

Te weinig tijd voor mezelf nemen. Te veel doen. Workshop hier of netwerkbijeenkomst daar. Vorige week had ik eerst een workshop, de dag erna een netwerkbijeenkomst en de dag daarna een cursusmiddag. Dan merk ik dat ik heel erg behoefte heb aan tijd voor mezelf. Dan moet ik dat ook echt met thuis afstemmen. Of ik ga wandelen of een half uur boven gaan zitten of liggen om even tijd voor mezelf te hebben. Ik heb wel geleerd om het heel goed met mijn partner af te stemmen. Omdat hij zich daar helemaal niks bij kan voorstellen. Hij is echt een extravert persoon. Hij wil het liefst overal naartoe. Terwijl ik zoiets heb: ‘Laat me alsjeblieft thuis blijven want ik ben al zo veel weg de hele week.’ Het is af en toe dat we daarin moeten schipperen. Sinds ik aangeef dat ik tijd voor mezelf nodig heb en die tijd ook neem omdat ik mij overprikkeld voel, dan weet mijn partner ook dat het niet zo gezellig is. Dan ben ik snel geïrriteerd. Hij weet ook dat ik die ruimte dan ook echt nodig heb. Dan laat hij mij daar ook in. Dat vind ik heel fijn. De eerste jaren heb ik dat helemaal niet gedaan en snapte hij er niks van. Dan zei hij: ‘Wat ga je nou boven doen? Ik ben thuis en jij gaat naar boven of jij gaat ergens anders zitten.’ Het is wel belangrijk dat je daarover communiceert binnen je gezin.

Je gaat dus een netwerkbijeenkomst organiseren. Heb je daar nog tips voor, voor hoogsensitieven die daar naartoe komen?

Ik denk dat er ook wel tips worden gemeld over hoogsensitiviteit. Omdat ik het toch aantrek ga ik ervan uit dat het merendeel hoogsensitief is. De bijeenkomst gaat over balans in ondernemerschap. Daar zal dat zeker naar voren komen.

Heb ik tips? Voel, luister naar je gevoel. Voel heel goed en vertrouw daarop. Als je met mensen in gesprek bent en je denkt: hier heb ik niet zoveel mee of hier kan ik niet zoveel mee, zeg dan gewoon: ‘Fijn dat ik met je gesproken heb, ik wil nog meer mensen spreken.’ En ga dan naar iemand anders. Als je een ruimte binnenkomt als je hoogsensitief bent, ga je toch altijd even kijken waar je gaat zitten. Waar zitten mensen die goed voelen. Doe dat ook en ga niet zomaar ergens zitten. Misschien duurt het dan wat langer voordat je ergens gaat zitten. Maar wat maakt dat uit? Blijf jezelf. Ga je niet in een keurslijf meten om aan de norm te voldoen. Blijf jezelf en luister naar jezelf. Ga eerder weg. Dat soort dingen als je merkt dat het genoeg is. Ga dan gewoon. Je hoeft niet te blijven voor de ander. Luister naar jezelf want je hebt waarschijnlijk nog een avondprogramma of een dagprogramma of wat dan ook. Zorg daarin heel goed voor jezelf.

Fijn om te horen dat iemand dat zegt. Meestal als ik zelf naar zo’n bijeenkomst ga, ga ik ten eerste altijd vroeg zodat ik iedereen binnen zie komen. Dan voel ik ook de energie binnen komen. Dan kan ik mij daar makkelijker aan aanpassen.

Dan trek je daar naartoe. Aanpassen vind ik een verkeerd woord omdat je dan aanpast aan de ander.

Ik bedoel dat ik dan kan levelen noem ik het altijd.

Dan stem je af op de ander. Dan weet waar je mee in gesprek moet. Als je dan een ruimte binnenkomt ga ik altijd kijken bij welk groepje ik ga staan. Daar? Nee, dat voelt niet goed. Daar? Ja, nee toch niet. Dan sta ik daar gewoon even. Ik sta daar gewoon even te aarden. Te levelen.

Dat doe ik ook. Maar wat ik wilde zeggen is dat het heel fijn is dat iemand eens zegt: ‘Het is goed als je gaat.’ Ik ben zo’n type, ik neem me altijd voor: ik ga om die tijd weg en dan ben ik op zo’n bijeenkomst en ben ik de laatste die weggaat omdat ik niet durf weg te gaan. Omdat het misschien raar lijkt. Maar dat hoeft helemaal niet.

Dan ben je verantwoording aan het afleggen voor de ander. Jij voelt je helemaal niet fijn als je tot het laatste blijft.

Precies.

Je hebt er zelf heel veel last van. Ga gewoon. Je hoeft je niet te verantwoorden waarom je eerder gaat.

Nee, dat is ook zo. Je staat zelf aan het roer van je bedrijf en van jezelf.

Als je niet durft te zeggen: ‘Het is voor mij genoeg’ zeg dan: ‘Ik heb een afspraak.’

Meer over Edith

www.serenitycoaching.nl

Klik op ‘starterscafé’ voor de eerstvolgende datum.