Oudejaarsavond 2017. Het is half 10 ’s avonds als ik in een grote plas water ga staan. Binnen! In mijn kantoor nota bene. OMG!
Dit blog gaat over funnels en jouw business, just hang in there.

Ik was van plan een rustige oudjaarsavond te vieren. Of eigenlijk, niet te vieren. Ik hou er niet van. Ik vind het stom eigenlijk. We vieren toch ook niet dat het 1 maart is, of 1 september? Nou ja, ik kan er een blog over schrijven, maar dat doe ik maar niet. Ik wilde het dus rustig voorbij laten gaan. Ik heb mijn hond Puck naar een pension gebracht zodat hij geen last heeft van het vuurwerk en de carbid schietende buren, en ik zat rustig een filmpje te kijken met een oliebol (dat dan weer wel). Zo rond half 10 begonnen de buren ook met normaal vuurwerk, dus ik dacht ik ga ff kijken. En toen voelde ik de nattigheid. Mijn hele kantoor in een dikke laag water. Zo’n halve centimeter. Mijn kantoor is op de benedenverdieping in een uitbouw. Die uitbouw is gemaakt voor de vorige bewoners met een gehandicapte dochter, daarom is er ook een douche beneden, met een doucheputje. En daar bulkte het water omhoog. Regenwater. Gelukkig.

En ook gelukkig heb ik een stofzuiger die ook water zuigt. Wat een mazzel, of eigenlijk goede keus toen ik deze kocht 1,5 jaar geleden. Met een hond in huis leek me dat wel praktisch. Het water was snel uit mijn kantoor, en toen het stopte met regenen, hield ook de overstroming op. Tot 3 januari. Toen regende het weer.

Om een lang verhaal kort te maken, er zat een verstopping in het laatste stuk van de riolering, voordat hij in het gemeenteriool gaat, de regenpijp sluit aan op dat stuk, nog voor de verstopping. En zo kon het dat het regenwater dat op 3 daken belandt, bij mij in mijn kantoor omhoog kwam. Ik dacht dat 1 mm regen wel meeviel. Nou laat me je zeggen dat ik in 2 x 3 uurtjes waterzuigen ongeveer 400 liter heb afgevoerd en je snapt dat het absoluut niet meeviel.

En nu naar jouw business.

Een funnel is eigenlijk vergelijkbaar met de buizen in je huis. Via een trechter komen er massa’s tegelijk binnen (bijv een challenge, webinar, weggever) en die gaan dan jouw buizensysteem in. Via emails, blogs, video’s en dergelijken probeer jij ze te verleiden jouw route te volgen. Als alles op rolletjes loopt, merk jij daar niks van. Dan gaan al die mensen volgens planning van A naar B, kopen je aanbod en verlaten je systeem weer via de door jouw bedachte uitgang. Maar wat als het ergens stagneert, of dat er een lekkage is? Dan heb je bij een verstopping het probleem dat je wordt overspoeld met vragen en misschien zelfs klachten van klanten. En bij lekkage heb je wel of niet (afhankelijk of jij een melding krijgt) door dat alle leads verdwijnen via een niet door jou bepaalde uitgang, zonder dat ze wat kopen.

Heb jij lekkage?
Weet jij waar er een verstopping is?

Ik heb uiteindelijk een expert ingeschakeld. Want mijn ouders en ik hadden een tijdje kunnen doorhozen, maar er was geen houden aan. Mijn vader was al onderweg naar een bouwmarkt voor een huis-tuin-en-keuken oplossing, maar toen besloot ik er een expert bij te halen. Dat kost misschien wat, maar dan is het van mijn schouders af. Die verantwoording is dan even bij mij weg. Ik kan het uit handen geven. Iemand anders lost het voor me op.