Wat heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt?

Oh jee, wat niet! Nou, wat mij echt ontzettend aan het lachen maakte, was Kevin Hart die het had over dat hij president Obama had gezien. Hij was al verbaasd dat hij uitgenodigd was, maar dat hij daarna beschrijft dat Obama in de lucht een soort dot met zijn wijsvinger maakt en zegt: “hé Kev, jij bent hier ook”, en dat die man daar zo gelukkig van wordt. Nou ja, dat vond ik dus echt heel erg leuk, dat ik dacht ja, het gaat er gewoon toch om dat iedereen wel een held heeft waardoor die denkt, zie mij, zie mij gewoon.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Elisabeth de Charon de Saint Germain en ik woon in Frederiksoord, in Drenthe, en daar ben ik werkzaam in twee ondernemingen. Het ene bedrijf heb ik met mijn man, dat is VillaSterrebos en dat is allemaal rondom gezonde voeding, natuurvoeding, al dat soort zaken. Dat is meer iets wat uit het verleden is opgebouwd wat heel mooi is, maar waar ik eigenlijk zelf een beetje uit ben en wat inmiddels voor een heel groot deel door anderen gedraaid wordt waar ik wel nog wat manage en ook financiële verantwoording voor afleg, maar ik zit daar niet meer dag in, dag uit in.

Ik ben van huis uit zangeres en ik ben eigenlijk gewoon een beetje een voice whisperer. En naast dat ik ook wel zangles heb gegeven en optredens heb gedaan is er inmiddels een vertaalslag gemaakt naar het mentorschap waarin ik eigenlijk mensen leer hun authentieke stem in hun bedrijf in te voeren. En daarmee, zowel heel praktisch in de uitvoering van hun bedrijf, zichzelf volledig neer te zetten en in hun eigen kracht te gaan staan en dat ook te doen op de manier waarop ze met hun klanten praten, ze hun producten ontwikkelen, maar zeker ook in verkoopgesprekken, in presentaties, het vormgeven van workshops om bekendheid te krijgen en om te laten zien van joh, dit is waar ik je mee kan helpen, dit is de kracht waarmee ik tevoorschijn kom. En dat heet Vocal Presence.

Je zegt, met hun authentieke stem, bedoel je letterlijk de stem of bedoel je dan wat hun boodschap is?

Ja, ik denk dat je dat beiden moet zien. Het gaat eigenlijk om de authentieke stem, dat is een soort van geïnspireerd aanwezig zijn, met je hele ziel in je lichaam. En op het moment dat iemand dat is dan hoor je dat meteen. Ook mensen die daar niet in gespecialiseerd zijn, het is het moment dat als iemand gaat spreken en je ineens je hoofd optilt en denkt, o wacht even, nu moet ik even opletten. Dit gaat ergens over. En vrijwel iedereen heeft dat vermogen om zodanig te spreken, echt ook de meest verlegen mensen, ook de meest opgewonden mensen worden rustig op het moment dat ze iets vertellen wat van belang is, waar hun hele authentieke wezen bij betrokken is. Dus ja, die authentieke stem is dus zowel de hoorbare stem als de stem die in geschreven teksten doorkomt. Het is het hele eigenen van jezelf. Je kan ook zeggen, het is je essentie. Ik kan me voorstellen dat andere mensen weer iets anders zouden noemen als de stem, maar wat ik zo bijzonder vind aan de stem is dat het het hele onzichtbare gebied beslaat tussen je bezieling en wat klinkt. Wat half op aarde is, half niet op aarde. En ja, ik zie ongelooflijk veel mensen met fantastische dromen die niet op aarde komen, en wat ik merkte op een bepaald moment in mijn zangpraktijk is op het moment dat mensen hun echte stem laten klinken, dat ze ook hun dromen en hun veranderingen op aarde gaan aanbrengen, dus dat is voor mij onherroepelijk met elkaar, hangt dat samen, dat als iemand daadwerkelijk iets gaat neerzetten en zegt van oké, ik sta daar voor, ik ga ervoor en ik neem die routes, dan is die op dat moment ook bezig zijn hele eigen authentieke stem te gebruiken.

Ik snap wel wat je zegt, op het moment dat je niet bij jezelf bent en niet vanuit je hart communiceert, dan komt het ook niet authentiek over. Ik merk dat hoogsensitieve ondernemers het juist lastig vinden om zich online te laten zien. Dat merk je meteen in hoe ze communiceren. Ze worden timide, praten met een klein stemmetje of zeggen niet echt wat ze denken en als ze dat dan doorbreken dan wordt het opeens grootser. Herken je dat?

Ja, ik herken dat heel erg. Weet je, het kan twee kanten zelfs op. Zelfs ook voor hoogsensitieve ondernemers, want het is natuurlijk niet zo dat je alleen maar timide hoogsensitieve ondernemers hebt. Je hebt ook ongelooflijk extraverte hoogsensitieve ondernemers en ik denk, ik zit bijvoorbeeld in dat spectrum heel erg aan twee kanten. De meest intieme dingen die echt heel na aan mijn hart zijn, daar heb ik heel lang over gedaan om daar mee naar voren te komen, maar de zaken die wat meer voor de hand liggen, ja, dat vond ik nooit zo ingewikkeld, en ik zie wel meer mensen die iets hebben wat ook erg gewaardeerd wordt en waarmee ze dan ook extreem mee naar buiten treden. Dus zowel die luide stem opzetten als die hele timide stem. Maar het zit niet gecentreerd in het midden. En die authentieke stem en wanneer mensen inderdaad in hun kracht staan zoals je dat dan noemt, dat is een soort middenstem waarin de volheid van dat hele wezen doorklinkt, en ook, daar komt een soort zekerheid die, ja, ook, die een uitdaging is om die te laten zien. Ja, ik noem het, de mensen met wie ik werk, dat is een beetje een rare benoeming misschien, ik noem die abundant unicorns, overvloedige eenhoorns. Maar dat heeft voor mij te maken met dat zeker ook die hoogsensitieve ondernemers vaak met iets bezig zijn, een soort creativiteit in zich hebben die meer toekomstgericht is, en dat verwijst eigenlijk naar iets wat aan de ene kant half uit die sterrenwereld vandaan komt, wat ook andere kwaliteiten in zich heeft dan alleen maar het nuttige, het direct ook geaccepteerde. Het zijn vaak nog wat dingen die in de maak zijn. Ze zijn nog niet af. Het is zoals die eenhoorn kwaliteit van die hoorn, die letterlijk zo naar de sterrenwereld is en aan de andere kant dat paardachtige met het hele sensitieve, die de hele omgeving verkennen. En dat schuwe wat daar ook in zit, en tegelijkertijd is dat symbool van die eenhoorn een ongelooflijke kracht. En op het moment dat er een soort evenwicht wordt gevonden tussen dan heb je die bezieling, die ziel, die verbinding misschien ook wel met het spirituele, met die sterrenwereld, en aan de andere kant moet je wel ook tegelijkertijd in deze wereld kunnen functioneren. En daar heb je gewoon toch strategieën voor nodig, maar hoe doe je dat op een authentieke manier? En ik denk op het moment dat mensen dat omarmen en zeggen van wacht even, er is ook een plek voor mij zoals ik ben op deze wereld, ja, dan ligt er zo’n waanzinnige rijkdom open, zowel in hun bezieling maar ook gewoon financieel, dat ik denk joh, als die mensen zeggen van oké, ik heb iets wat jij misschien nog niet goed kent, maar je kan eigenlijk niet zonder, nou, dat wordt hogelijk gewaardeerd, maar de normale route zoals ze in het verleden veel gebruikt worden, ja die zijn voor een heel groot deel afgedaan voor hoogsensitieve ondernemers. Het werkt gewoon niet goed.

Ik ben heel blij dat je dat zegt, dat hoogsensitieve ondernemers een soort visie hebben die nog niet geaccepteerd wordt omdat we het ergens uit het hogere halen. En ik ervaar dat zelf ook vrij regelmatig, dat ik dingen vertel die niet aanslaan omdat het besef hier nog niet over is, over wat ik te vertellen heb. En ik ben wel benieuwd, hoe ga jij daarmee om?

Ja… Nou Bianca, weet je dat dat eigenlijk, als ik heel eerlijk ben denk ik dat het niet klopt.

Oké, vertel.

Nou ja, dat is mijn eigen ervaring, dat op het moment dat ik ophield met wensen dat iedereen het begreep, en dat ik ophield met zoeken naar de algemene deler en gewoon uit ging van: luister, ik ben hier op aarde en ik zeg gewoon wat ik te zeggen heb, wil je het niet weten, hoef je het niet te weten, is helemaal prima. Maar die rust waarin ik dan wel hoorde, als gevoelig mens zie je onmiddellijk wie afhaakt en wie niet afhaakt, en inmiddels zie ik: o, er zijn mensen die afhaken en mensen die niet afhaken, maar op het moment dat ik gewoon in mezelf blij ben met wie ik ben om het zo maar te zeggen, komt er een soort zekerheid uit waardoor iedereen denkt nou, weet je, dat mens is misschien een beetje getikt, maar ze is best te doen! Als ze mij er maar niet mee lastig valt, weet je wel, zo. En dat is een soort van selectief iets waarvan ik ook inderdaad denk ja, je hoeft mij ook echt niet leuk te vinden, ik vind ook niet iedereen leuk. En dat geeft mij een heel soort, nou ja, dat was voor mij als hoogsensitieve ondernemer hetgeen, ook als mens, wat mij het meest bevrijd heeft, dat ik op een bepaald moment dacht, hé, als ik niet iedereen aardig hoef te vinden, hoeven mensen mij ook niet aardig te vinden en ik hoef ook niet voor iedereen alles op te lossen. Wie wil wat ik heb, die mag het komen halen en wie het niet wil, nou, die gaat ergens anders naartoe, de wereld is groot en ruim genoeg.

Ja, mooi dat je dat zegt inderdaad, want ik denk dat er wel een aantal ondernemers zijn die nog niet zover zijn, en heel erg worstelen met, ik wil door iedereen geliefd worden en iedereen kan mijn klant worden en kom het maar gratis bij me halen want ik vind jullie zo lief en ik wil zo graag geliefd worden.

Ja, ja en ik herken het wel, maar ik heb wel op bepaalde momenten een soort overeenkomst met mezelf gesloten. Weet je wat het was, ik merkte op een bepaald moment dat ik dacht hé, ik heb een bepaalde hoeveelheid energie, die is zeker niet onuitputtelijk. Welke dingen wil ik in mijn leven? Wat vind ik belangrijk? En daar heb ik keuzes in gemaakt, en sommige ook best wel ingewikkeld, en op het moment dat ik die keuzes maakte zat daar ook bij in, hé, ik hoef niet iedereen aardig te vinden, en ik hoef ook niet iedereen te begrijpen, en ik hoef de wereld niet te redden, en dat gaf mij heel veel rust, ik dacht o goed, ik hoef die wereld helemaal niet te redden, dat hoef ik helemaal niet. En dat is heel raar, want als kind, als je hooggevoelig bent, alles wat je om je heen ziet denk je o, dat moet ik oplossen. Want ja, dat is ook een behoefte in jezelf, als je disharmonie ziet of je ziet iemand lijden, ja je voelt dat ook. Dan denk je ja, dat moet ik oplossen wan, dat hoort nou eenmaal zo, of dat is je gezegd. Of je is gezeg:, o wat doe je dat goed schatje, daar word je heel erg om gewaardeerd ook, terwijl je af en toe misschien als ouder wel moet zeggen van hé, dat is misschien best aardig maar weet je, dat hoef jij helemaal niet te doen, weet je dat? Ik denk dat we daar als ouders onze kinderen best een beetje in bescherming kunnen nemen, er zijn natuurlijk heel veel mensen en jonge mensen die we tegenkomen en ook werknemers met wie ik gewerkt heb dat ik echt op een bepaald moment dacht, ach joh… Soms heb je bijvoorbeeld wel eens mensen die binnenkomen en die hebben een hele boze bui, ja, als je iemand gewoon in een boze bui mag laten en jij bent gewoon verder jezelf en je hoeft dat niet op te lossen is dat voor die klant met die boze bui veel fijner dan dat je dat energetisch gaat proberen op te lossen, want die komt gewoon tegenover een soort lichtje te staan, dat ben jij, en ja, je hoeft verder niks op te lossen, alleen het is een heel ander licht wat daar schijnt dan iemand die voortdurend aan het werk is om zijn omgeving te cleanen. Dus dat, ik geloof dat ik een beetje vaag ben, maar…

Ik wil dat wel praktisch maken, want hoe doe jij dat? Want ik ben helemaal voor inderdaad, dat je de energie van iemand bij die ander laat, of dat nou boos is of vrolijk of wat dan ook, je kunt altijd wel iets overnemen natuurlijk, maar dat je daarin kiest wat je meeneemt en wat niet. Hoe doe je dat?

Dat doe ik op verschillende manieren, maar het voornaamste proces wat daaraan ten grondslag ligt is dat ik heel goed voel wat mijn eigen ruimte is. En dat is alsof je jezelf verdeelt in drie cirkels. In de ene cirkel sta jij, dat is jouw binnencirkel, en daarin observeer je, en je observeert jezelf, je voelt jezelf, en op het moment dat je merkt hé, ik krijg de neiging om naar achter te schieten, om uit mijn eigen zichtbaarheidscirkel te gaan, dan voel je al van hé, ik voel mezelf eigenlijk, waar ben ik eigenlijk? En vaak als je wat naar achteren gaat, dat is op het moment dat je vanuit angst jezelf wat kleiner wilt maken. Ik ga er toch vanuit dat voor een heel groot deel het niet alleen maar mooi is, die hooggevoeligheid, de onderliggende oorzaak is soms niet alleen maar de openheid en liefdevolheid, maar het lastige komt op het moment dat je angstig bent. Dus op het moment dat je in die angstsituatie komt en je merkt hé, ik ga een klein beetje naar achteren en dat merk je bijvoorbeeld in de stem of in je hele houding, aan dat je jezelf iets kleiner maakt, je energie trekt wat samen, je stem wordt wat kleiner, je gaat wat meer achterin je keel praten, of je krijgt een beetje [hoestgeluid], zo dat gevoel. Dat is ook vaak als mensen bijvoorbeeld een aanbod moeten doen als ze iets willen verkopen, dan gaan ze ineens zo, en vrouwen hebben de neiging om zichzelf een beetje liever te maken, dan gaan ze ineens heel hoog praten, en een man die gaat misschien een beetje onverschillig doen, die gaat een toontje lager en die zakt een beetje zo half in zijn buik, van nou, dan ben ik eigenlijk ook wel heel rustig, dan hoef ik me ook niet te laten zien. Nou ja, weet je, dat effect, dat is een beetje meer het naar achteren. Maar je merkt het aan dat je letterlijk tot in je ogen aan toe, je gaat minder opmerken, je bent minder, je hebt ook minder de beschikking over je tegenwoordigheid van geest. Je kan niet zo adequaat reageren, je bent gewoon een klein beetje weg. Dat is de ene kant, die achterste cirkel noem ik die maar even, waarin je wat angstig en wat klein bent. En je kan gewoon weer terugkomen in die middencirkel en denken van wacht even, wil ik dit wel? Weet je, het is ook een keuze. Wil ik kleiner zijn, en de manier waarop je dat toch voor een heel groot deel doet is een soort verbinding maken en tegen jezelf zeggen, wie ben ik, wie ben ík. En dat zit voor een heel groot deel in je hart. Dat is een soort energie wat daar in het midden zit die zegt, dit ben jij. Dat is gewoon een antwoord, dit ben jij. En dit is wat jij voelt en wat die ander voelt dat mag hij zelf weten, het is een soort vrijheidsaspect. Nou en dan het andere wat je meer hebt op het moment dat je jezelf groter maakt. Dus op het moment dat je je wat groter maakt, bijvoorbeeld als je een hond tegenkomt en je denkt, die ziet er een beetje vals uit, dan is het toch handig dat je een klein beetje naar voren schiet en een soort van boem, wat meer, wat scherper wordt en wat, hup, weet je, dan schiet je wat meer in je vuurelement, en dan zie je ook wel dat sommige mensen, dan krijgen ze vaak veel druk op hun stem en dan hup, dat, dat meer, en dan gaat het wat meer hakkelen en dat zit een beetje in de marskracht. Ja, en ook dat is, ook daar raak je een beetje buiten jezelf. Je krijgt het vaak ook heel heet, en weet je, enthousiasme heb je altijd nodig, maar voor hoogsensitieve mensen is het heel belangrijk om de energie te containeren, zodat je niet helemaal in je enthousiasme blijft. Stel je voor dat je iets drie dagen lang moet doen, je zit in een groep drie dagen lang, en je moet dat bij kunnen houden omdat dat nou eenmaal belangrijk is voor je business of voor je opleiding. Als jij die drie dagen vol wil kunnen houden dan is het toch dat je met jezelf een soort afspraak moet maken van wacht even, nee, ik ga nu niet helemaal mee in het überenthousiasme want waar andere mensen gewoon op de stoelen gaan staan en zeggen ja, ik vind het leuk en o wat fijn en wat hebben we het leuk met elkaar en we gaan elkaar even huggen om in beweging te komen, dat is voor een HSPer vaak een beetje veel, die zit strakjes na die drie dagen een week ziek thuis. Dus die kan gewoon beter zeggen, weet je, je hoeft me helemaal niet heel aardig te vinden, dat vind ik ook helemaal niet erg, maar ik blijf gewoon even staan. En dat hoef ik aan niemand uit te leggen behalve aan mezelf. En dat, weet je, ook dat gevoel van hé, ik ben eigenlijk alleen aan mezelf werkelijk verantwoording schuldig, dat is hoe ik het in de kern doe.

Zoals je dat vertelt voelt het al als een soort bevrijding, ik bedoel ik kom zelf uit zo’n proces en je kunt jezelf zo opgesloten voelen in het feit dat anderen over jouw gemoedstoestand of over hoe je denkt of wat de volgende stap moet zijn in je bedrijf bijvoorbeeld, iets te zeggen hebben. Vooral als je een coach hebt die wat overrulend is. Ik denk dat het ook heel goed is om goed te kijken naar wat voor coach bij jou past. En dan echt zelf ook in die kracht blijven staan, ik denk dat dat inderdaad een hele goede tip is voor iedereen.

Er is niemand die uiteindelijk jezelf zo goed begrijpt als jijzelf, ook al voelt dat vaak niet zo, ook al voelt het vaak op een moment dat iemand anders zegt: goh, ik zie dat en dat bij je, klopt dat? En dan is het vaak ineens dat je denkt, o shit, ja dat is ook zo. Maar dat wist je wel. En ja, ik denk inderdaad, als HSPer, als je een coach hebt of een mentor dat je bijna als basisvraag mag stellen van, wil je mij alsjeblieft wel serieus nemen in wie ik ben? Ik denk dat een goede coach, een mentor, iemand is die zich verheugd op jouw goede stappen. Op jouw succes, en die daadwerkelijk gelukkig wordt van het moment dat jij iets gedaan krijgt waardoor jij op jouw manier verder kan. En ik denk inderdaad dat er mensen zijn die fantastisch bij de ene passen en bij de ander, maar ja, volgens mij is het wel zo dat het in elk geval handig is om met iemand te werken die zichzelf accepteert zoals die is.

Hoe herken je dat?

Dat herken je heel letterlijk door te kijken waar mensen zichzelf tegenspreken, daar herken je aan; het is het niet. Kijk ik ben een beetje een detective. Ik hou daarvan, dat is gewoon aangeboren… ik ben maagd van sterrenbeeld. Ik vind het heel fijn dat er zoveel op het internet staat voor mensen zoals wij. Ik kan gewoon kijken van goh, als iemand dit zegt hier, en iemand zegt dat daar, weet je, zo iemand als bijvoorbeeld Nisandeh Neta (Open Circles), dan denk ik van goh, die man is echt zo, het is zo’n goede vent, maar op het moment dat hij op het podium staat dan klinkt daar enorme druk in zijn stem en hij moet heel erg naar buiten treden en al dat soort dingen, en dat vind ik heel moedig van hem want het is een ongelooflijk introverte man. Maar op het moment dat hij even, heel even dat scherm laat vallen en kwetsbaar is dan zie ik ineens, ach man, jij bent echt heel, jij bent een goede ziel, een echte goede ziel, je hebt echt het beste voor met iedereen, maar omdat die tegenstelling erin zit, dat ik denk goh, je handelt niet vanuit je kernkracht, maar je hebt toch het gevoel, ik moet iets anders aanboren dan mijn oereigen kracht om mensen bij me te krijgen, denk ik ja, maar dan zou jij niet mijn coach zijn.

Dat is wat ik bedoel met unicorns of HSPers, die hebben nodig dat iemand congruent is. Ja weet je, congruentie krijg je toch vaak alleen maar als je heel kwetsbaar durft te zijn, te zeggen: weet je jongens, ik ga tien keer op mijn muil, maar ik zet elf keer door en daardoor kom ik er. En daar heel open over zijn en ja, dat is gewoon ook ondernemerschap, je gaat zo hard onderuit vaak. En je hebt ook successen, dat is er ook bij, als je er maar van leert. Maar op het moment dat je denkt ja, ik moet mezelf fantastisch goed en hooghouden … en natuurlijk hoort dat er ook wel een klein beetje bij. Ik ga ook niet alles laten zien aan iedereen, soms zijn dat gewoon dingen die moet ik in mezelf oplossen, of met mensen dichtbij mij, maar voor de rest moet er wel een bepaald gehalte van waarheid in zitten.

Hoogsensitieve ondernemers delen niet zo veel op internet, vaak omdat ze bang zijn om op hun bek te gaan. Ik heb dat zelf ook, de afgelopen periode heb ik dingen gelanceerd, die zijn niet gelukt, en nou, daar heb ik ook iets over vertelt. Maar het is natuurlijk super eng om dat te doen en dan erachter te komen dat het niet lukt en weer iets nieuws te verzinnen en maar te hopen dat mensen je nog steeds blijven volgen, want ik heb al een keer gefaald. Hoe kun je dan, als je inderdaad heel vaak op je bek gaat, verder en blijf je dingen delen en hoe kunnen we de luisteraar ook ervan overtuigen dat ze gewoon moeten beginnen, want op een gegeven moment, die elfde keer, dan heb je succes, en dan is het het allemaal waard geweest.

Ja, ja, dat is ook zo. Maar weet je wat… je hebt te maken met oordelen van buitenaf. Daarom heb ik wel de tip, vraag en onderzoek bij jezelf wat kan ik als mens als geen ander? Wat schud ik uit mijn mouw? Als je daarmee naar buiten treedt en dat uitbouwt als excellerende kracht, dat is het stukje waarvan ik werkelijk denk dat iedereen op een bepaald stuk geniaal is, en dat zit vaak in de dingen waarvan je denkt, nou ja, dat kan toch iedereen? Maar dat kan niet iedereen, dat kan alleen jij. En als je een rondje maakt bij mensen van goh, wat vind jij nou dat ik ongelooflijk goed kan waarvan ik het zelf misschien niet eens weet maar wat doet jou nou goed aan wat ik doe, aan wat ik vertel? Dat je een bepaalde rode draad daarin gaat ontdekken, als je dat gaat onderzoeken. Wat is nou die rode draad in wat aan mij heel erg goed is? En als je dat deelt en daarnaast ben je je weg aan het zoeken, weet je, we zijn allemaal ridders die naar Doornroosje willen en het hardhout zitten te kappen. Maar we weten wel, we gaan naar Doornroosje, dat is wat we te doen hebben. En ik heb mijn zwaard, en ik heb mijn doorzettingsvermogen, en ik ben die ridder, dus ik heb dat recht om dat te doen, punt, ja, ik ben de ware voor die. En dat is wel een soort oerkracht, zo van, ik ben de ware voor die klant, en ik denk dat je ook, op het moment dat je jezelf al committeert aan luister, ik weet dat er bepaalde mensen zijn die op mij zitten te wachten, dat is een soort weten, maar ook een soort vertrouwen en een doel, een life’s purpose, hoe noem je dat, een vervulling. Je moet je ego een klein beetje bij de hand nemen, en zeggen: weet je ego, ik begrijp je wel, je wilt gewoon erkenning, dat vind ik helemaal prima, maar ik moet ook een klein beetje kunnen spelen, dus ik geef je dit, dit is wat ik kan ego, en ik laat je gewoon zien, want dat heb je bewezen, je hebt gehoord van al die mensen, jij kan dit, toon je ego, kijk eens, dit kan ik. En daar praat ik ook over. En dat ik daarnaast allemaal dingen probeer waarvan ik ook nog niet precies weet of ze gaan lukken, ja daar moet je me een klein beetje ruimte in gunnen. Weet je, dat hoeft vaak niet eens zo heel duidelijk omschreven te zijn, het is vaak een gevoel. En als je daarnaar wilt luisteren… schilder het, teken het, maak er een liedje van, maak er een gedicht van, desnoods in je wc, weet je, plak het gewoon ergens op waar het je er aan herinnert op het moment dat het ongelooflijk mis gaat. Dat wat mis gaat en wat je daarna verder doet, dat zijn de verhalen waarmee je straks mensen helpt. Er is niks zo goed als de dingen die je kan vertellen over wat mislukt is en wat je hebt kunnen omdraaien.

Dat zijn je eigen verhalen, weet je, je smeedt in je leven je eigen verhalen, en dat is echt een rijkdom waar je uit kan putten. Dus als je naar jezelf kan kijken niet van het verleden van o god, het was allemaal zo vreselijk en het ging helemaal mis, maar dat je kan kijken, o het ging helemaal mis en toen heb ik dat gedaan en toen heb ik dat gedaan en nu is het zo. En misschien is het nog niet, je bent misschien nog niet bij Doornroosje, maar je bent er wel een heel stuk dichterbij.

Ja, want ik denk, als je er zo naar kijkt inderdaad, dan is het gewoon een stapje in het hele proces, en niet de afronding van het proces.

Nee, en ruik af en toe gewoon aan wat je gedaan hebt. Geniet van hele kleine dingen waar je ongelooflijk van kan genieten, en daar moet je ook onbeschaamd van genieten. Ja echt. En dan denk ik, weet je, die dingen waar je van kan genieten, we leven in een volkomen hedonistische maatschappij, en je hebt op Facebook bijvoorbeeld meer succes als je deelt waar je van geniet dan wanneer je zegt, o god ik heb het zo vreselijk moeilijk hier en hiermee. Dus dat kan je delen. En wat ik wel ontdekt heb, er zijn bepaalde dingen, maatschappelijke problemen, waar ik echt woest om kan worden. Nou, als ik dat ventileer dan houdt iedereen zich stil. Die denkt echt, Elisabeth, ik ben er even niet, en dan is het heel stil. En dan denk ik o ja, in mij schuilt wel een revolutionair, maar die gaat niet succesvol worden. Daar zitten mensen niet op te wachten gewoon. Nou ja, dan kijk ik dat aan en denk ik ja, nou, ik kan mijn tijd verspillen aan heel boos zijn op de wereld, en dat moet ik ook af en toe zijn, want dat is ook een drijfveer voor mij, maar ik ben succesvoller met de dingen die ik oplos en die ik deel waar ik van geniet. Nou ja, laat ik dat dan maar doen.

En dat is ook authentiek weet je, maar het heeft ook te maken weer met die eerste cirkel, kijk, als ik boos word, dat is voor een groot deel gewoon dat ik in die eerste cirkel ga staan, dat ik denk, ja er moet gevochten worden, we moeten het oplossen, omdat ik heel bang ben, van het gaat helemaal mis. Als ik mijn intentie heel helder heb, want dat hoort er wel bij, dat je weet, waar sta ik eigenlijk voor, en hoe wil ik in de wereld resoneren? En dat geeft wel voor een heel groot deel weer hoe je dagelijkse realiteit is. Ik geef mijn klanten een weekreflectie waarin ze elke zondag reflectie hebben op… hoe is het nu gegaan, heb ik nog bepaalde dingen die ik zou willen veranderen, wat heb ik gemist, wat wil ik strakjes gaan doen, komende week drie dingen, en als ik er nou één uit kon kiezen die ik echt zou willen doen waar ik trots en blij op ben, wat zou dat dan zijn? Dat is een soort van intentie neerzetten en het laatste is echt, hoe wil ik de komende weken zijn. Gewoon als mens, als mijn hele wezen. En als je dat elke week doet en je hebt reflectieve vragen die geven gewoon op een bepaald moment je hele bedrijf en je leven vorm.

Meer over Elisabeth

Je vindt Elisabeth op www.vocalpresence.nl

Download daar haar Routeplanner Open Huis of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Tot slot

Nou weet je wat ik wel denk Bianca, wat zo fijn is met wat jij doet, dat ik denk, die HSP dat is verdomd ingewikkeld, maar het is een hele belangrijke gave ook. En ik hoop zo dat mensen bij jou, ja als ze dat kunnen omarmen en zeggen van nou ja, dat is een deel van wie ik ben en jij geeft me daar de tools voor hoe ik daarmee om moet gaan, dat is echt fantastisch.