Al jaren speelt dit zinnetje een rol in mijn leven. Ik-ben-niet-goed-genoeg. Op school, tijdens stage, zelfs toen ik als sport op rolschaatsen zat, had ik er last van. Vaak ging het ook over mijn uiterlijk. Mijn uiterlijk stond dan symbool voor het niet goed genoeg zijn.

Nu ik er zelf minder last van heb, en het ombuig naar een positieve gedachte en daardoor sterker in mijn schoenen sta, blijkt het toch nog een thema in mijn leven. Nu doordat ik zoveel anderen er over hoor praten. Ook mijn eigen klanten.

Ik ben niet goed genoeg… Hoe kan het toch dat we dat steeds vinden? Waar komt dat vandaan? Zit het in de opvoeding? In het schoolsysteem? Of in ons ongeduld voor succes? Of zit het dieper en is het een angst, een angst om de hypotheek niet te kunnen betalen als we niet super-duper-perfect zijn? Maar misschien is het simpeler? Is het gewoonweg makkelijker om onszelf neer te halen dan om onszelf op een voetstuk te zetten.

Stap 1: Wat kun je?

Kijk eerst eens naar wat je al kan. Zet het eens op een rijtje. En zet daar minimaal 30 dingen op waar je goed in bent. Zakelijk en privé. Zie je wel dat je ergens goed in bent?

Stap 2: Wat kun je niet en zou je wel willen kunnen?

Waar zit dan het probleem? Wat kun je niet? Waar wil je aan werken? Zijn dat skills die je nu nodig hebt of kan het wachten? Als je ze nu nodig hebt om je brood te kunnen verdienen, ga dan als de wiedeweerga iets doen om het te leren. Want dat kún je!

Stap 3: Hoe denken anderen over je?

Wat vinden je klanten? Zijn zij ook zo ontevreden met je? Vast niet! Nou dan.

Stap 4: Wat zit je dan echt dwars?

Als het eigenlijk wel meevalt, wat is het dan dat je dwarszit en wat je tegenhoudt? Durf je niet te zeggen dat je goed bent? Is dat het?

Laat het dan doen? Vraag je klanten om een testimonial. Dat werkt altijd heel goed, én motiverend.

Stap 5: Get over yourself.

Echt, er zijn ergere dingen op de wereld. Jij hebt de mogelijkheid om alles om te buigen naar het positieve, als je maar wilt.

Actie!

Kom in actie. Van actie komt reactie. Met andere woorden, als jij eens begint met 1 blogpost per maand op je blog, of 1 meer per maand dan nu, en je post dat dan ook altijd op Facebook of LinkedIn (afhankelijk van je doelgroep), en je blijft dat consequent doen… kijk dan eens wat er gebeurt.

 

Het valt vast wel mee toch? Zo niet…. schrijf je dan hier in voor de gratis mini-cursus ‘Ik ben niet goed genoeg’, zodat ook jij het monster kunt verslaan.

En luister naar deze podcast >>

Heb jij ook nog een tip? Deel hem dan hieronder.